De achtergrond van de Circular Workspace met mede-oprichter Joost Reimert

De MKB Workspace is opgericht voor midden- en kleinbedrijven die moeite hebben met het worden van een circulaire onderneming. Vanwege het gebrek aan eigen kennis of het gebrek aan personeel daarvoor. Het jonge talent dat wel de juiste kennis bezit, bevindt zich op kennisinstellingen waar veel MKB ondernemers de weg niet kennen. Met dit project helpen we MKB ondernemers om wel bij deze groep studenten te komen, maar ook om studenten praktijkervaring op te laten doen bij kleinere bedrijven; waar een groot deel later gaat werken en zo de ambitie van een circulair Nederland in 2050 te behalen!

Veel MKB’ers hebben moeite met de circulaire transitie, omdat zij niet over de juiste kennis beschikken, de partijen niet kennen die hen daarbij kunnen helpen of niet het budget hebben om die partijen in te schakelen. Terwijl circulariteit een ongelofelijk belangrijk onderwerp is. Daarbij vormt het MKB een hele grote groep bedrijven en mensen. Als deze groep in beweging komt, kan Nederland ook direct veel stappen maken. 

Joost Reimert, mede-oprichter van de MKB Workspaces, benadrukt deze cruciale rol van het MKB bij het komen tot een circulaire economie in 2050: 

“Ruim 90% van alle bedrijven in Nederland zijn MKB, dus het is essentieel dat deze groep in beweging komt. Daarbij is de impact op deze kleinere bedrijven heel groot en wordt het persoonlijk gevoeld; het gaat vaak namelijk over mensen in plaats van bedrijven. Op die manier komt het onderwerp ook terug in het dagelijkse, want mensen bespreken het thuis of met vrienden. Zo kan je elkaar inspireren en die groep in beweging krijgen.”

De Circular Workspace bevordert die circulaire doelen door samen te werken met universiteiten, hogescholen en mbo’s, met de docenten en studenten. Dit doen wij op 2 manieren:

  1. Vanuit het onderwijs

    Wij gaan bij de instellingen na welke type opdracht een MKB’er kan helpen; wat kunnen studenten en wat zijn hun leerdoelen. Daar maken wij opdrachten van en die leggen wij voor bij ondernemers. Zo kijken we of het voor hun interessant is om daaraan mee te doen.

  2. Vanuit de MKB’er

    Hierbij benaderen wij MKB’ers met de vraag wat hun uitdagingen zijn op het gebied van circulariteit. Deze nemen wij dan terug het onderwijs in en kijken dan welke docenten en studententeams we daar op kunnen zetten.

“Voor het onderwijs is dit zo belangrijk, omdat het een veel rijkere leeromgeving oplevert; je kan iets doen voor werkelijke opdrachtgevers en bedrijven. In die praktijkervaring komt veel meer kijken dan alleen een theorie verhaal”, benoemt Joost. 

De innovatie binnen het MKB stimuleren wij dus via de inzet van studenten en docenten, soms ook onderzoekers, bij projecten. Om op die manier de kennis te delen die in het onderwijs beschikbaar is, waar ondernemers niet snel bij komen. Gezien het onderwijs de meest recente kennis bevat die beschikbaar is. Daarbij zien we dat de frisse blik van jonge mensen een waardevolle bijdrage levert aan ondernemingen, waar ondernemers zelf vaak niet op komen. 

Op de lange termijn willen we de MKB Workspace breder inzetten, niet alleen gericht op circulariteit en digitalisering (MKB Digital Workspace). Met als doel om een toegangspoort te creëren voor MKB ondernemers om met onderwijs en onderzoekers samen te werken, voor de kennis en het talent. 

“Ik hoop dat kennisinstellingen meer met bedrijven en initiatieven gaan samenwerken, omdat dit veel waarde biedt voor de studenten en ondernemers. En dan vooral met de kleinere bedrijven, zodat het de sociale samenhang ook ten goede komt. Bovendien is het gewoon heel erg leuk!”

Volgende
Volgende

Ontdek MKB Circular Workspace!