
Studenten helpen mkb-ondernemer van lineair naar circulair.
Voorbeeld projecten
Probleem: Mensen gebruiken veel papier voor het inpakken van cadeaus en gooien dit weg. La la fete verkoopt katoenen doeken naar Japanse traditie met printes.
Vraag: Welk materiaal is duurzamer dan katoen en hoe kan gedragsverandering hierin bijdragen om mensen tot koop over te laten gaan?
Oplossing: Cadeaupapier van een meer duurzaam materiaal ontwerpen met grappige prints om aankoop en hergebruik te stimuleren.
Probleem: NUTT Amsterdam ontwerpt unieke blazers gemaakt van reststromen van kleding. Om dat mogelijk te maken moeten meer mensen hun oude kleding doneren.
Vraag: Hoe kunnen we meer Amsterdamse consumenten verleiden om hun oude kleding aan NUTT te doneren?
Oplossing: Meer zichtbaarheid, betrokkenheid en actie creëren onder Amsterdamse consumenten om hun kleding te doneren aan NUTT.
Probleem: Bedrijf vijf is een interieurontwerpbureau dat meubels ontwerpt en realiseert. Ze werken veel met plaatmateriaal voor kasten en keukens, en hieruit ontstaat een reststroom aan afval.
Vraag: Hoe ontwerpen we banken of stoelen meer circulair?
Oplossing: Het idee is om een bank of stoel te maken van de reststroken.
Probleem: Pretty Plastic ontwerpt geveltegels van hergebruikte PVC-materialen. Er is alleen meer inzicht nodig in de kwantiteit en de kwaliteit van deze materialen om verder te groeien.
Vraag: Hoe ziet de (productie)keten eruit van de reststromen en wat zijn daarvan de kenmerken?
Oplossing: Onderzoek naar het productieproces van Pretty Plastics om de kenmerken van de materialen te bepalen en hierop in te spelen.
Probleem: Stikky ontwerpt pleisters. Pleisters worden doorgaans na gebruik snel weggegooid, waardoor een reststroom van afval ontstaat.
Vraag: Hoe ontwerpen we pleisters naar de wensen van ouders met jonge kinderen omtrent thema’s als duurzaamheid, design en prijzen?
Oplossing: Doelgroeponderzoek om pleisters in co-creatie te ontwerpen.
