Studenten helpen mkb-ondernemer van lineair naar circulair.

MKB Circulair Workspace voor ondernemers

Wij geloven dat samenwerking en kennisuitwisseling tussen mkb‐ondernemers en mbo‐, hbo‐ en wo‐studenten Nederland kunnen helpen om circulair te worden. Daarom koppelen wij koppelen zoveel mogelijk mbo‐, hbo‐ en wo‐studenten aan mkb‐ondernemers in Noord‐Holland om samen te werken aan circulaire praktijkvraagstukken.

MKB Circular Workspace is mogelijk gemaakt door RVO, Provincie Noord-Holland en Gemeente Amsterdam, uitgevoerd door Preneurz en KplusV in samenwerking met Hogeschool van Amsterdam, Inholland en ROC van Amsterdam.

MKB Circular Workspace bepaalt tijdens een vrijblijvende intake wat een juiste vraag aan studenten is en welk vak daarbij past. De vakken starten meestal in september en februari. Ondernemers hoeven geen erkend leerbedrijf te zijn voor een samenwerking met studenten.

Voorbeeld projecten

Probleem: Mensen gebruiken veel papier voor het inpakken van cadeaus en gooien dit weg. La la fete verkoopt katoenen doeken naar Japanse traditie met printes.

Vraag: Welk materiaal is duurzamer dan katoen en hoe kan gedragsverandering hierin bijdragen om mensen tot koop over te laten gaan?

Oplossing: Cadeaupapier van een meer duurzaam materiaal ontwerpen met grappige prints om aankoop en hergebruik te stimuleren.


Probleem: NUTT Amsterdam ontwerpt unieke blazers gemaakt van reststromen van kleding. Om dat mogelijk te maken moeten meer mensen hun oude kleding doneren.

Vraag: Hoe kunnen we meer Amsterdamse consumenten verleiden om hun oude kleding aan NUTT te doneren?

Oplossing: Meer zichtbaarheid, betrokkenheid en actie creëren onder Amsterdamse consumenten om hun kleding te doneren aan NUTT.


Probleem: Bedrijf vijf is een interieurontwerpbureau dat meubels ontwerpt en realiseert. Ze werken veel met plaatmateriaal voor kasten en keukens, en hieruit ontstaat een reststroom aan afval.

Vraag: Hoe ontwerpen we banken of stoelen meer circulair?

Oplossing: Het idee is om een bank of stoel te maken van de reststroken.


Probleem: Pretty Plastic ontwerpt geveltegels van hergebruikte PVC-materialen. Er is alleen meer inzicht nodig in de kwantiteit en de kwaliteit van deze materialen om verder te groeien.

Vraag: Hoe ziet de (productie)keten eruit van de reststromen en wat zijn daarvan de kenmerken?

Oplossing: Onderzoek naar het productieproces van Pretty Plastics om de kenmerken van de materialen te bepalen en hierop in te spelen.


Probleem: Stikky ontwerpt pleisters. Pleisters worden doorgaans na gebruik snel weggegooid, waardoor een reststroom van afval ontstaat.

Vraag: Hoe ontwerpen we pleisters naar de wensen van ouders met jonge kinderen omtrent thema’s als duurzaamheid,  design en prijzen?

Oplossing: Doelgroeponderzoek om pleisters in co-creatie te ontwerpen.

Kennisinstellingen